Bliver du snydt af påstande om B12 i spirulina?
Ikke alene er spirulina en tvivlsom kilde til B12. I værste fald hæmmer indholdet af falske B12-vitaminer (analoger) optagelsen af rigtig B12 og risikerer at forstyrre blodprøver for B12-mangel.
Det største problem er dog, at vegetarer, som er blevet overbevist om, at spirulina indeholder B12, ikke tager et pålideligt tilskud af B12, og derfor risikerer at udvikle alvorlig B12-mangel.
Egentlig er det en gammel nyhed, at spirulina hverken er en god eller brugbar kilde til B12-vitamin. Det viste en undersøgelse tilbage i 1999. Det vender vi tilbage til.
Det afholder desværre ikke altid forhandlere fra at anbefale spirulina som “en god kilde til B12”.
Jeg støder stadig på påstande og kommentarer om, at spirulina indeholder B12-vitamin — ja endda, at den er en vegetabilsk kilde til B12-vitamin, som er særlig velegnet til vegetarer og veganere, og jeg bliver ofte henvist til dybt useriøse artikler.
Lad os undersøge det nærmere.
Af flere grunde er det risikabelt at satse på spirulina som kilde til B12, men lad os først foretage et lille tankeeksperiment, for at gøre risikoen mere tydelig, før vi vender tilbage til problemerne med spirulina.
Vi forestiller os, at du har valgt en plantebaseret kost, og er blevet anbefalet spirulina, som et fint og naturligt kosttilskud med et højt indhold af proteiner og B12-vitamin, og som endda skulle være særlig velegnet til vegetarer og veganere.
Du lander også ved et uheld på helsenyt.com (en reklameside for Natur-Drogeriets produkter) og læser på en eller flere af deres sider om spirulinas egenskaber og høje indhold af B12-vitamin.
Hvis du stoler på disse oplysninger — og de må vel være rigtige, når vi kan læse dem så mange steder — får du let den opfattelse, at du her har fundet et naturligt, sundt og vegansk tilskud, der giver dig mere end nok B12-vitamin.
Du vælger derfor spirulina som det eneste tilskud, du tager med B12-vitamin.
Alt går godt i starten. Din nye kost har givet dig øget velvære, mere energi, og du har det måske på alle måder bedre end tidligere. Det er sundt at fravælge animalske fødevarer, og det hele kører på skinner.
Men pludselig — eller måske ikke så pludselig — begynder du at opleve symptomer, som minder om mangelsymptomer på B12-vitamin.
Du er begyndt at have svært ved at koncentrere dig, du oplever en næsten kronisk træthed, humøret er blevet dårligere, og du føler dig mere nervøs, af og til har du en lidt prikkende fornemmelse i hænder og fødder (blot nogle af flere mulige tegn på B12-mangel).
Du går til læge, og fortæller om dine symptomer, og din mistanke om B12-mangel, selv om du får B12 fra spirulina.
Lægen kan ikke finde noget galt med dig, og en blodprøve viser, at B12 måske nok ligger lidt lavt, men at du ikke mangler B12. Lægen mener ikke, at du behøver mere end de ca. 10 µg B12, som du har fortalt ham, at du får dagligt fra dit spirulinapulver. Lægen tror, at du nok bare har brug for mere protein i din kost.
Du går hjem og øger doseringen af spirulina for at få lidt mere B12 og lidt mere af den gode protein, som pulveret jo også skulle indeholde. Du begynder måske også at spise lidt flere bønner, så du i hvert fald ikke mangler proteiner.
Nu kunne vi jo godt fortsætter vores lille tankeeksperiment, men forestil dig et skrækscenarie, hvor du faktisk alligevel har udviklet alvorlig B12-mangel — på trods af, at du tilsyneladende får godt med B12 fra spirulina, og på trods af, at en blodprøve har vist, at du ikke mangler B12-vitamin.
Både du og lægen er blevet snydt. Du blev snydt af en hjemmeside eller forhandler, som påstod, at spirulina er en god kilde til B12 for vegetarer og veganere. Lægen blev snydt, fordi de pseudovitamin B12, som spirulina er så rig på, forstyrrede blodprøven, og var med til at give det indtryk, at du ikke mangler B12.
Hvordan vil du i DEN situation opdage, at dine — nu måske meget alvorlige symptomer — skyldes B12-mangel?
Svært!
Der var “ikke noget galt” ifølge undersøgelser og blodprøver, så hverken du eller din læge mistænker længere, at B12-mangel er årsagen til dine problemer.
Du begynder måske at tage ginseng eller andre naturlige opkvikkende produkter, som yderligere camouflerer din B12-mangel. Du føler dig nu en smule friskere, og det går så nogenlunde i en periode, når blot du drikker en stærk kop kaffe, hver gang trætheden bliver for slem.
Men alt i alt går det stadig den forkerte vej, og din B12-mangel bliver efterhånden så udpræget, at du har kroniske og alvorlige tegn på B12-mangel.
Du besøger lægen igen, som nu indser at muligheden for B12-mangel bør undersøges nøjere, og du får foretaget flere prøver end sidste gang. Din alvorlige B12-mangel bliver nu afsløret, og du bliver behandlet med høje doser B12-vitamin — og forhåbentlig tids nok til, at din mangel ikke har givet alvorlige og permanente skader på dit nervesystem.
—
Det var en tænkt situation, som du sandsynligvis aldrig har været i nærheden af at opleve — men nogle har oplevet et lignende forløb. Nogle mennesker har fået uoprettelige skader på nervesystemet pga. B12-mangel.
Du tænker måske, at jeg maler fanden på væggen. De fleste veganere, som du kender, ser ud til at have det fint, selv om de ikke går særlig højt op i at tage B12-vitamin.
Det er da også rigtigt, at de fleste veganere, som fravælger B12-tilskud, alligevel klarer sig fint — i det mindste i de første år som veganer.
Det kan der være flere grunde til:
- Det kan tage lang tid, før B12-mangel bliver så udbredt, at der opstår alvorlige symptomer. Læs mere under kroppens lager af B12-vitamin.
- Der er ingen symptomer i starten, selv om du mangler B12, og de første symptomer på selv halv-alvorlig B12-mangel, bliver ofte tilskrevet andre faktorer.
- Selv en lille smule B12 fra multivitaminer eller andre tabletter af og til eller i perioder — evt. kombineret med lidt “snyd” med kosten af og til, hvor personen af og til spiser lidt animalsk — vil ikke nødvendigvis forhindre B12-mangel på længere sigt, men kan give nok B12 til at forhindre alvorlig mangel i rigtig lang tid.
Misvisende oplysninger om spirulina på nettet
På en af siderne om Unik Spirulina kan du læse, at en dagsdosering fra kapslerne giver dig 8 µg B12-vitamin. Altså tre gange så meget som dit daglige behov. På en anden side kan du læse, at en topspiseskefuld Unik Spirulinapulver indeholder 15 µg B12-vitamin.
Nedenfor er nogle flere eksempler på tekster fra forskellige sider på helsenyt.com, som alle reklamerer for produktet.
- »Unik Spirulina har det højeste B12-vitaminindhold af alle animalske og vegetabilske produkter. Tidligere mente man, at B12 kun forekom i betragtelige mængder i animalske fødemidler, og tilstedeværelsen af B12 i en naturlig plantekilde er en velsignelse for dem, der ønsker at følge en vegetarisk kostplan. Unik Spirulina indeholder ca. 30 mikrogram B12 i to topspiseskefulde (20 gram), sammenlignet med 16 mikrogram i en lignende mængde lever, der normalt udråbes som den bedste kilde. Den dagligt anbefalede mængde er 6 mikrogram.«
- »Spirulina er særlig bemærkelsesværdig ved at indeholde B12 – det vitamin, som det er mest vanskeligt at få fra vegetabilske kilder. Okselever mentes tidligere at være den rigeste kilde til dette sjældne vitamin, men spirulina indeholder 250 procent mere end okselever.«
- »Indholdet af B12 er 2½ gange så højt som i lever.«
- »Unik Spirulina indeholder specielt meget B12-vitamin – det vitamin, som er sværest at få fra vegetabilske kilder.«
- »… (Unik Spirulina) … er verdens bedste kilde til B12-vitamin.«
- »(Unik Spirulina indeholder) … 2½ gange mere vitamin B12 end lever.«
ALLE disse udtalelser er ekstremt misvisende, og det er dybt uansvarligt, at de endnu ikke er blevet rettet!
Disse sundhedsskadelige fejlinformationer har eksisteret urevideret i vel omkring 15 år eller mere. Det har sikkert medvirket til et godt salg af Unik Spirulina i butikkerne, men kan også have medvirket til mange alvorlige problemer og måske endda permanente skader hos vegetarer og veganere pga. B12-mangel!
Du er måske blevet fortalt, at helsenyt.com er en troværdig side, eller du finder den troværdig, når du på siden læser forskellige tekster, som du finder spændende. De giver jo mange gode oplysninger om naturprodukter og sundhed — det ser i hvert fald umiddelbart sådan ud. Du har måske også oparbejdet en høj grad af tillid til Natur-Drogeriets produkter, så hvorfor skulle du dog ikke tro på, at Unik Spirulina er en god og rig kilde til B12-vitamin?
Jeg kan fortælle dig, hvorfor du ikke nødvendigvis kan stole på de oplysninger, der kommer fra Natur-Drogeriet og helsenyt.com: De hælder vand ud af ørerne, så det gør noget!
Der er efterhånden foretaget en del videnskabelige undersøgelser om spirulinas indhold af B12-vitamin. Et par af de vigtigste er nævnt nedenfor.
Problemer med spirulina
Der findes en række B12-lignende molekyler, som kaldes B12 analoger eller pseudovitamin B12.
Det fremgår af denne undersøgelse, at spirulina indeholdt 127-244 µg B12 per 100 gram tørvægt, hvoraf ca. 80 % var pseudovitamin B12.
Den store mængde pseudovitamin B12, kan kroppen ikke bruge til noget, og de kan i værste fald hæmme optagelsen af den rigtige B12-vitamin i mad eller tilskud.
Som forskerne skriver i forbindelse med denne undersøgelse, er det meste B12 i spirulina pseudovitamin B12, og spirulina kan derfor ikke anvendes som kilde til B12-vitamin.
Spirulina er måske og måske ikke et godt produkt på andre måder (det kan diskuteres), men det er hverken en god eller sikker kilde til B12-vitamin.
Du tænker måske, at det da egentlig er ret slemt, at nogle forhandlere bliver ved med at påstå, at deres produkter indeholder B12, og endda er en god kilde til B12 for vegetarer og veganere, når videnskaben tydeligt viser noget andet.
ENIG!
Producenter og forhandlere er vel undskyldt. Der er vel også undersøgelser, der viser, at spirulina er en god kilde til B12?
Virkelig? Hvilke?
De undersøgelser, der viser, at spirulina mest indeholder pseudovitamin B12 er fra før teksterne om Unik Spirulina blev skrevet.
Jeg får en lidt halvdårlig smag i munden, og hvis du fornemmer, at jeg er lidt småsur over den opførsel, er det nok ikke helt ved siden af.
Løsningen er heldigvis let og simpel.
- Drop spirulina som kilde til B12-vitamin. Det er tvivlsomt, at du overhovedet kan få B12 på den måde, og du risikerer måske blot, at spirulina forværrer en B12-mangel. Det er særlig risikabelt, hvis vegetarer og veganere bruger spirulina som et tilskud af B12-vitamin.
- Tag kosttilskud med B12-vitamin, hvis du er vegetar eller veganer, eller hvis du af andre grunde har risiko for at mangle vitaminet.
Var jeg lidt for hård ved Natur-Drogeriet og helsenyt.com ovenfor?
Ok da. Det gør jeg gerne bod på her ved at invitere dem til at jorde mine påstande i denne artiklen med deres argumenter i kommentarfeltet nedenfor — og jeg lover at tilføje enhver troværdig dokumentation for deres påstande om B12 i Unik Spirulina til denne artikel.
Vi får se, om de tager udfordringen op. Jeg håber det!
Jeg synes, at Natur-Drogeriet/helsenyt.com enten skal gøre et hæderligt forsøg på at forklare deres påstande om spirulina og B12 ved at tilvejebringe dokumentation for deres påstande. Jeg retter med det samme denne artikel, hvis de giver troværdig dokumentation. Hvis de ikke kan dokumentere deres påstande (hvilket vist bliver svært, men nu har de chancen), bør de hurtigst muligt få rettet de tekster, der fejlinformerer om, at spirulina skulle være en god kilde til B12-vitamin.
Andre producenter og forhandlere af spirulina er også velkomne til at komme med en kommentar og linke til troværdige kilder eller analyser af deres produkters indhold af ægte B12.
Jeg hører naturligvis også gerne dine kommentarer eller spørgsmål 🙂
Af John Buhl. Skrevet 10-10-2017. Opdateret 01-11-2017