Kosttilskud med B12-vitamin

Kosttilskud med B12
Hvis du mangler B12-vitamin, er det vigtigere, at du tager tilskud, end hvilken form du vælger.

B12-vitaminet i kosttilskud findes i flere former og styrker, men lad os først se på …

Hvem bør tage tilskud med B12-vitamin?

Vegetarer og især veganere bør tage kosttilskud med B12-vitamin. Der er sjælden grund til at få målt B12 via en blodprøve. Hvis du har fravalgt animalske fødevarer fra din kost, bør du tage tilskud med B12. Det er langt mere sikkert blot at tage tilskud, uanset hvad en blodprøve eventuelt viser.

Alle, som via blodprøver har fået konstateret mangel på B12-vitamin, bør tage høje doser dagligt i en periode, indtil niveauet er optimalt. Det kan være en fordel at tage høje doser i lang tid, for at genopbygge kroppens lager af B12-vitamin.

Alle med hæmmet optagelse eller mistanke om hæmmet optagelse af B12-vitamin — fx på grund af fordøjelsesproblemer, sygdom eller indtagelse af medicin. En del mennesker over 50 år har svækket optagelse af B12-vitamin, og mange ældre vil have gavn af tilskud.

Ved mistanke om B12-mangel, og især ved symptomer på B12-mangel.

Læs mere om mangelsymptomer.

Læs mere om blodprøver for B12-mangel.

Flere detaljer om kosttilskud med B12-vitamin

B12-vitamin i kosttilskud forekommer som enten cyancobalamin eller methylcobalamin. Methylcobalamin anses nu af de fleste eksperter og producenter for at være den bedste kilde til B12-vitamin, men der er endnu ikke helt enighed eller sikker viden om, hvilken form, der er bedst.

Kosttilskud med B12-vitamin
Ofte anbefales methylcobalamin i form af smeltetabletter. Fx Veg B12 fra Biosym

Der findes også flere måder at tage vitaminet på (tabletter, spray, smeltetabletter og tandpasta).

Eksperter anbefaler som regel methylcobalamin, fordi det er den biologisk aktive form af vitaminet, der ikke kræver omdannelse, og som derfor kan optages direkte af kroppen.

De fleste fagfolk vil som regel anbefale smeltetabletter, fordi de sandsynligvis optages bedre (en del af vitaminet optages via mundens slimhinder).

Kosttilskud med B12-vitamin indeholder lige fra ganske få mikrogram til 1.000 mikrogram per tablet.

Multivitaminer indeholder ofte 2,5 – 5 mikrogram per tablet. Stærke multitabletter kan indeholde fra 10 til 50 mikrogram per tablet.

Eksempler på forskellige former:

  1. Almindelig tablet som methylcobalamin (125 mikrogram per tablet).
  2. Smeltetablet som methylcobalamin (1000 mikrogram per tablet). Det antages at smeltetabletter (på samme måde som spray) optages bedre end andre tilskud. Jeg kender ikke til undersøgelser, der viser en evt. forskel i optagelsen, men det er sandsynligt, at B12-vitamin fra smeltetabletter er lettere at optage. Smeltetabletter med methylcobalamin er sandsynligvis den bedste form for B12, du kan vælge.
  3. som spray.

Hvilket kosttilskud med B12-vitamin, bør du vælge?

Min anbefaling, hvis du har eller har risiko for mangel på B12-vitamin:

  • vælg 1.ooo mikrogram smeltetablet i form af methylcobalamin
  • tag tabletten imellem måltider, da det øger optagelsen endnu mere
  • undgå at tage tabletten om aftenen, da den kan virke opkvikkende og derfor i nogle tilfælde forstyrre søvnen.

Lige nu er den bedste og billigste tablet (i forhold til mængde og kvalitet) Veg B12 fra Biosym.

Hvis du i lang tid har fravalgt animalske fødevarer og ikke har taget eller kun sjældent har taget tilskud af B12-vitamin: Tag en stærk B12-vitamin dagligt. Hvis du har tydelige tegn på B12-mangel, som ikke forholdsvis hurtigt forsvinder, efter du har taget 1.000 mikrogram dagligt i en periode, bør du gå til læge, for at få tjekket blodets indhold af B12 og på andre måder finde ud af, hvad der er galt.

Skriv gerne kommentarer, spørgsmål mv. om B12-vitamin nederst på forsiden i kommentarfeltet.


Facebooktwitterlinkedinmail