B12-mangel — en udbredt mangeltilstand

B12-mangel kan have flere årsager.
B12-mangel kan have flere årsager.

B12-mangel er mest udbredt blandt vegetarer og veganere, men også mange andre kan mangle vitaminet.

Hvem risikerer B12-mangel?

Risikoen for B12-mangel stiger:

  • jo færre animalske fødevarer kosten indeholder. Veganere har størst risiko for mangel.
  • jo ældre du er. En del mennesker over 50 år har svækket optagelse af B12-vitamin.
  • hvis du tager visse former for medicin (fx syrehæmmende medicin eller metformin mod type 2 diabetes).
  • hvis du lider af fordøjelsesproblemer
  • hvis du har cøliaki (glutenallergi)
  • ved Crohns sygdom
  • ved autoimmune sygdomme som Graves sygdom, tyreoidit og vitiligo
  • hvis du har fået foretaget operationer i maven eller tyndtarmen.
  • ved kronisk betændelse i bugspytkirtlen
  • ved højt indtag af alkohol
  • ved ensidig kost
  • B12 -mangel hos moderen øger risiko for B12 mangel hos den nyfødte
  • ved mangel på stoffet, Intrinsic Factor, der produceres i mavesækken, og som er vigtig for optagelsen af B12
  • ved øget behov ved for eksempel graviditet eller stort blodtab.

Læs evt. mere om B12-vitamin på sundhed.dk i artiklerne:

Vitamin B12 (cobalamin)

Vitamin B12 mangel

Læs også mere i de referencer nævnt på denne side.

Hvem mangler sandsynligvis ikke B12?

Der er meget lille risiko for, at du mangler B12-vitamin, hvis du:

  • er rask og uden fordøjelsesproblemer
  • ikke er over 50 år gammel
  • inkluderer animalske fødevarer i din kost
  • tager en multivitamin eller anden tablet, der indeholder B12-vitamin.

B12-mangel er udbredt hos personer, der ikke tager tilskud, der indeholder B12-vitamin

I 2014 analyserede forskere 40 relevante videnskabelige undersøgelser.

De fandt, at veganere havde stor risiko for a mangle vitaminet. Faktisk havde hele 86% af de veganere, som ikke tog tilskud af B12, for lidt af vitaminet i blodet.

En undersøgelse fra 2000 viste, at også kødspisere, der ikke tager tilskud af B12-vitamin, risikere at mangle vitaminet. En ud af 6 kødspisere (16,7%) manglede i denne undersøgelse B12-vitamin.

Mere om kosttilskud med B12-vitamin.


Facebooktwitterlinkedinmail