Blodprøve for B12-mangel

blodprøve, test for B12
Den mest brugte blodprøve er ikke præcis, og det er ikke uproblematisk at finde ud af, om du mangler B12.

Det allervigtigste, som det er værd at forstå om blodprøver for B12-mangel, er, at du kan mangle B12-vitamin, selv om en blodprøve angiveligt viser, at du har nok i blodet.

Hvis du eller din læge har mistanke om B12-mangel, er det ikke altid nok blot at tage en blodprøve, der viser mængden af cobalamin (B12) i blodet. Det kan være en fordel eller nødvendigt også at måle fx metylmalonylsyre eller homocystein i blodet.

Både testen for B12-vitamin og mangelsymptomerne kan være misvisende, og det er klogt at være opmærksom på de mulige problemer, der kan være forbundet med den almindelige blodprøve for B12-mangel.

Sagt på en anden måde:

Hvis du har fravalgt animalske fødevarer i din kost, eller hvis du oplever tegn på B12-mangel, bør du tage tilskud med B12, også selv om en blodprøve hos lægen angiveligt viser, at du ikke mangler B12-vitamin.

For personer, der spiser animalske fødevarer, og som ikke har tegn på B12-mangel, kan den almindelige måling være god nok. Men det gælder ikke for vegetarer, der har fravalgt tilskud med B12-vitamin — og især ikke, hvis de har symptomer på B12-mangel.

Den almindelige og første måling ved mistanke om B12-mangel, er en blodprøve, der viser B12-vitamin (cobalamin) i blodet. Men prøven kan ikke med sikkerhed hverken udelukke eller påvise B12-mangel.

Der findes flere forskellige prøver, som hver især giver et praj om, hvorvidt personen mangler B12-vitamin. Ingen kan stå alene, og hvis lægen vil være helt sikker, kan han få foretaget flere prøver og derefter give en samlet vurdering.

Læger ved godt, at prøverne ikke er 100 % sikre, og selv når der er foretaget flere forskellige prøver som alle tyder på, at der ikke foreligger mangel, behandler de alligevel for B12-mangel, når der er andre klare tegn på eller begrundet mistanke om B12-mangel.

Se også under mangelsymptomer.

Ifølge patienthåndbogen er det ikke altid let at fastslå, om en person lider af vitamin B12-mangel. Symptomer og laboratorieprøver kan være modstridende, og det anbefales, at personer med klare tegn på B12-mangel behandles med B12-vitamin uafhængig af, hvad laboratorieprøverne måtte vise.


Facebooktwitterlinkedinmail