Vores evne til at optage og deponere B12-vitamin er forskellig. Nogle mennesker har et lille lager, andre har et lager af B12-vitamin til flere år.
Personer, som gennem en årrække både har fravalgt animalske fødevarer og tilskud af B12-vitamin — eller som kun har spist lidt animalsk og kun sjældent har taget tilskud af B12 — har måske næsten tømt leverens lager af B12-vitamin og lider allerede af B12-mangel.
Det gennemsnitlige lager af B12 i kroppen hos ikke-vegetarer er 2.000-3.000 mikrogram. Omkring 60% af den totale mængde B12 i kroppen er lagret i leveren og 30% er lagret i musklerne.
Selv om din krop sandsynligvis har et stort lager af vitaminet, gælder det ikke, hvis du har været vegetar i en længere periode, uden at du regelmæssigt har taget kosttilskud med B12-vitamin.
Det gælder heller ikke, hvis du på grund af fordøjelsesproblemer, sygdom eller medicin har hæmmet optagelse af vitaminet.
Selv om din krop kan have et depot af B12-vitamin, som du måske kan tære på i flere år, hvis du ikke får nok fra din mad eller kosttilskud, kan du ikke på længere sigt klare dig uden tilskud, hvis du fravælger animalske fødevarer.
Når lageret i kroppen først er opbrugt (og det er umuligt at vide, hvornår det sker hos den enkelte), er der alvorlige problemer forude.
Heldigvis vil tilskud af B12-vitamin i de fleste tilfælde hurtigt genoprette et normalt niveau i blodet.