B12-mangel er mest udbredt blandt vegetarer og veganere, men også mange andre kan mangle vitaminet.
Hvem risikerer B12-mangel?
Risikoen for B12-mangel stiger:
- jo færre animalske fødevarer kosten indeholder. Veganere har størst risiko for mangel.
- jo ældre du er. En del mennesker over 50 år har svækket optagelse af B12-vitamin.
- hvis du tager visse former for medicin (fx syrehæmmende medicin eller metformin mod type 2 diabetes).
- hvis du lider af fordøjelsesproblemer
- hvis du har cøliaki (glutenallergi)
- ved Crohns sygdom
- ved autoimmune sygdomme som Graves sygdom, tyreoidit og vitiligo
- hvis du har fået foretaget operationer i maven eller tyndtarmen.
- ved kronisk betændelse i bugspytkirtlen
- ved højt indtag af alkohol
- ved ensidig kost
- B12 -mangel hos moderen øger risiko for B12 mangel hos den nyfødte
- ved mangel på stoffet, Intrinsic Factor, der produceres i mavesækken, og som er vigtig for optagelsen af B12
- ved øget behov ved for eksempel graviditet eller stort blodtab.
Læs evt. mere om B12-vitamin på sundhed.dk i artiklerne:
Læs også mere i de referencer nævnt på denne side.
Hvem mangler sandsynligvis ikke B12?
Der er meget lille risiko for, at du mangler B12-vitamin, hvis du:
- er rask og uden fordøjelsesproblemer
- ikke er over 50 år gammel
- inkluderer animalske fødevarer i din kost
- tager en multivitamin eller anden tablet, der indeholder B12-vitamin.
B12-mangel er udbredt hos personer, der ikke tager tilskud, der indeholder B12-vitamin
I 2014 analyserede forskere 40 relevante videnskabelige undersøgelser.
De fandt, at veganere havde stor risiko for a mangle vitaminet. Faktisk havde hele 86% af de veganere, som ikke tog tilskud af B12, for lidt af vitaminet i blodet.
En undersøgelse fra 2000 viste, at også kødspisere, der ikke tager tilskud af B12-vitamin, risikere at mangle vitaminet. En ud af 6 kødspisere (16,7%) manglede i denne undersøgelse B12-vitamin.
Mere om kosttilskud med B12-vitamin.